Wat kun je verwachten

 Het is afhankelijk van het aantal weken zwangerschap wat er op de echo te zien is.

  • Bij een termijnecho (bij 9-12 weken zwangerschap) kun je de contouren van je kindje al zien. De navelstreng kun je ook zien lopen en vaak is er ook een kleine ring te zien. Deze ring is de dooierzak waar je kindje de voeding uit krijgt. De dooierzak verdwijnt later en de placenta komt hiervoor in de plaats.
  • Bij een zwangerschapsduur van 16 weken is er al meer te zien op de echo. Je kindje is gegroeid tot ongeveer 15-18 cm. Wanneer je bij de gynaecoloog onder controle bent kan het zijn dat je bij deze termijn een echo krijgt. Wanneer je onder controle van de verloskundige bent, wordt er bij deze zwangerschapsduur bijna nooit een echo gemaakt. Je kunt je je kindje bij deze zwangerschapsduur al goed zien bewegen. Je baby drinkt nu al kleine beetjes vruchtwater en dit is op de echo soms ook te zien. De blaas kun je zelfs zien als er een plasje in zit!
  • Wanneer je 20 weken zwanger bent, zijn alle organen bij je baby aangelegd. Op een echo zijn deze organen ook allemaal te zien. Vanaf nu is ook te zien of het een jongetje of een meisje is. Als je dit niet wilt weten, moet je dat even aangeven.
  • Vanaf ongeveer 26 weken gaat je baby een groeispurt maken. Wanneer dit gebeurt is bij iedere baby verschillend. Je baby krijgt nu wat meer onderhuids vet, maar deze aanmaak verloopt langzaam. Je baby krijgt nu wat meer vorm in zijn/haar gezichtje en dit is op de echo ook te zien als je een 3D opname laat maken. Rond deze zwangerschapsduur kun je je baby nog net helemaal in beeld krijgen, daarna begint hij/zij echt te groot te worden.
  • Vanaf 32 weken is je baby echt te groot gegroeid om volledig in beeld te krijgen en kun je vooral mooie opnames van het hoofdje van de baby maken. Het gezichtje is duidelijk in beeld te brengen. Vooral met 3D opnames zijn de gelaatstrekken al heel mooi te zien. Soms is er zelfs een duimpje in het mondje te zien.
  • Bij een 36 weken echo kun je alleen nog gedeeltes van je baby in beeld krijgen. Vaak is het moeilijk om het hoofdje helemaal in beeld te brengen omdat het vaak al een beetje is ingedaald in het bekken. Doordat je baby al meer botweefsel heeft is de echo minder duidelijk dan bij bijvoorbeeld 20 weken zwangerschap.

Wat is nu het verschil tussen  2D, 3D en 4D beelden?

  • Een 2-dimensionale echo kijkt als het ware door je kindje heen, net als bij een röntgenfoto. Harde delen, zoals bot, zijn wit en vocht is zwart op het beeld. 3D beelden maken het mogelijk om tegen het kindje aan te kijken! Deze beelden zijn niet zwart-wit maar meestal in de kleur sepia. Deze kleur zorgt voor het beste contrast en dus de mooiste beelden.
  • Met 3-dimensionale beelden kan je bijvoorbeeld zien op wie hij of zij lijkt, of misschien zie je de baby al lachen!
  • De nieuwste techniek – 4-dimensionale echografie – maakt het mogelijk om de baby live in 3D te zien bewegen. een 3D filmpje dus. Op die manier kan je goed zien wat die kleine daarbinnen allemaal aan het doen is; gapen, slapen, schoppen, draaien… Het gebeurt vaak zonder dat je dat allemaal zelf merkt! Wij beschikken over de HD-live techniek. Deze techniek maakt het mogelijk om de sepia 3- en 4D beelden om te zetten naar levensechte beelden in een “huidskleur” .